Adventi naptár – más nézőpontból

Az idei év legnagyobb projektje kétségkívül ez volt. Egy új Adventi naptár a gyerekeknek.

Nem tudom miért, de nálunk itthon az Adventi naptár valahogy nincs összhangban önmagával…, ha költői képpel kéne kifejeznem, akkor egy tökéletes paradoxon! Mert vegyünk egy szokásos adventi naptárat, íme:névtelen

Szokásos kis számozott ablaknyitogatós márka termék. És még csak nem is szép! Gyerekkoromban nekünk is ilyenünk volt, de sokkal igényesebb kivitelű, és persze csokival. Ma már azt is vadászni kell, hogy tejcsoki legyen benne, ne pedig bevonó massza. Külföldi oldalakon láttam még mesekönyvbe illőket, mint ez is:

paperEzek szépek, finomak… mégis mi a bajom velük?

Advent a várakozásról szól, arról, hogy lélekben felkészüljünk a karácsonyra, ami nem a szeretet ünnepe, nem is a karácsonyfáé, hanem Jézus születésének megünneplése. Ez tény, ha hiszi benne valaki, ha nem. És mikor a négy hét eltelte után végre vége a várakozásnak, mikor végre elérkezünk a Lényeghez… nos akkor egy kifosztott,  kép-nélküli naptár lóg a falon, üresen és “értelmét vesztetten”. Lehangoló látvány és nem is illik az ünnephez.

Évekkel ezelőtt egy külföldi oldalon láttam egy írást, ahol az adventi naptár nem valaminek a kifosztását jelentette karácsonyra, hanem valaminek a felépítését, elkészítését. Ez olyan volt, mint mikor az ember homlokon csapja magát, hogy “ó, hogy ez miért nem nekem jutott eszembe”? Akkor, az első naptárunk egy üres fenyő volt, amire a díszeket akasztgattuk napról napra. De az évek során rájöttem, nem jó anyagokat választottam, sokkal strapabíróbb anyagok kellenek a kis kezekbe.

Irtó sokat dolgoztam vele, főleg éjszakákba-hajnalokba nyúlóan. A sötét, villanykörtés fotók is ezt bizonyítják. Nem akarok minden lépést részletesen leírni, csak úgy nagy vonalakban mutatom meg, hogy készült el a “nagy mű”. De ezek alapján bárki meg tudja csinálni, vagy a saját ízlése szerint formálni.

1 (1)Első lépésben a kis figurák varrásához fogtam hozzá. Úgy gondoltam, hogy az iskolai-óvodai bevett szokással ellentétben, itthon nem fér bele az adventbe a versengés. Vagyis nem az teszi fel a figurát este, aki a leg..jobb, okosabb, szebb …volt aznap, hanem mindenki. Így aztán a gyereklétszám × 24 figura megvarrása elég sok időbe telt. A figurákat magam terveztem, rajzoltam, így teljesen saját minden.

1 (2)Ezen a képen látszik, hogy elég sok darabból készült egy-egy figura. Majdnem mindegyik ki is van tömve egy kis vattával. De tényleg csak kicsivel. (a képen nem látszik, a kis fekete pöttyök: gyöngyök)

1 (3)Ezt a képet muszáj megmutatnom. A pásztorok vannak rajta, darabokban. Ahogy varrtam, volt már vagy éjjel 11, fáradtan görnyedtem előre, már kezdett összefolyni a szemem előtt minden…mikor a férjem elsétált mögöttem és csendben megjegyezte, hogy “lesz egy South Park jelenet is”? Ránéztem a pásztorokra és valóban úgy néztek ki, mint három Kenny. Folyt a szememből a könny a nevetéstől.

1 (8)

Aztán lassan elkészült az összes figura. Ezeknek csak egy részét látni a képen.

1 (9) A legkidolgozottabb a Szent Család lett. És szerintem ők sikerültek a legjobbra is. A jászol persze nem ennyire sárga, és Mária sem feketébe van, csak sötét kékben.

1 (10)

A figurák hátuljára egy-egy mágnest ragasztottam ragasztó pisztoly segítségével.

1 (11)

A Betlehem sima fa spatulából készült. Hobbi boltban lehet venni különböző méretűeket. Ezt faragasztóval (Bishon) ragasztottam egymáshoz. (Ezt itt a képen a lányom csinálta. Én a már kifestetteket ragasztottam, de ezen jobban látszik, hogy mit mihez kell ragasztani.)

1 (12)

Közben készült a háttér is. Lapszabászaton vágattam egy darab rétegelt lemezt. A hobbi boltban találtam lyukas közepű csillagot és hópelyheket. Igazából csak csillagot akartam, de nem volt nekik annyi, amennyit kerestem. Kimértem a csillagok helyét, ami nem volt egyszerű a sima táblán. Aztán rápróbáltam az égősort, amit az IKEA-ban vettem. http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60277514/  Rögtön megszerettem ezt az égősort, mert a 12 db. jól használható, az égők elég messze vannak egymástól, meleg fénye van és elemes. Hát kell ennél több?

Kifúrtam a lyukakat – na, jó ebben a férjem segített, mert valakinek a táblát is tartani kellett (és az most én voltam) – és beragasztottam az égőket. Simán, ragasztó pisztollyal. Hátulról dugtam be az égő fejét, és csak annyira, hogy a színén ne lógjon ki a lap síkjából. Mielőtt beragasztottam volna őket, akkor festettem a hátteret.

1 (13)

A csillagokat, hópelyheket előre festettem le. A Betlehemet is. Aztán megfestettem a hátteret, kihagyva a fenyőfa helyét. Gondoltam, így majd jobban köt a ragasztó. Hát, nem ajánlom…inkább le kellett volna festeni az egészet. Jó sokat molyoltam azzal, hogy sehol ne lógjon ki a natúr fa, pedig méricskéltem előtte bőven. Matt pentart festéket használtam. A barnához pedig vagy három árnyalatot, hogy valamelyest élethűbbé tegyem a képet.

1 (14)

 

Szintén a lapszabászaton vágták ki nekem ezt a fenyőt. A sablont én rajzoltam meg még itthon. Ezt is matt festékkel festettem, és lakkoztam is két rétegben. Itt épp az látható, hogy felpakoltam az összes figurát, és elhelyeztem a fán egyenletesen. Gazdaboltban kis alátéteket vettem, olyat, aminek kis lyuk van a közepén. Ezeket ragasztom épp a fára a figurák alá. Az alátét azért sokkal jobb, mint a dupla mágnes, mert laposabb, olcsóbb és nincs az a probléma, mint két mágnes esetén, hogy a polarizáció miatt beforognak. Vagyis, ha rosszul ragasztjuk a figurára, akkor mondjuk a rénszarvas fejjel lefelé fog állni, akármit is csinálok. Egy-két figuránál még ki lehet méricskélni…de itt mindig máshova kerülnek a figurák, ez itt nem működött volna.

1 (15)Végül az alátéteket lefestettem zöldre, de lakkozni már nem mertem, hátha túl vastag lesz a réteg a fémen, és nem fog a mágnes jól “tapadni”. Jobb híján az itthon fellelhető lisztekkel súlyoztam le a ragasztás idejére a fenyőt. Ezen a képen látszik, hogy közben a Betlehetm is kapott egy ablakot, széna aljat és csillagokat.

1És végül az elkészült mű. Ilyen lesz Szentestére a kép. Így fotón kicsit mozgalmasnak tűnik, de élőben nem hat annak. A háttér 90×120 cm-es. A csillagok és hópelyhek világítanak. A Betlehem feletti angyal egy világító betlehemi csillagot hoz éppen.  A gyerekeknek nagyon tetszik, szeretik! És ez minden fáradtságot megért.

Próbáltam csinálni egy fotót arról, hogy milyen sötétben, mikor világít.

16

A számozott figura tartó még nem készült el, talán majd két ünnep között. De majd arról is írok egy-két sort, és mutatok egy-két képet.

 

Reklámok

7 thoughts on “Adventi naptár – más nézőpontból

  1. Ez…ez…ez hihetetlenül gyönyörű, profi munka! Eldobom az agyam!! És az ötlet is! Nekem eszembe nem jutott volna, hogy tényleg, megtölteni valamit az ünnepre sokkal “ünnepibb” gondolat! Én szívesen odaítélnék neked valami Kreatív Díjat!!!!!!! Szerencsések a gyerkőceid! 🙂

  2. Visszajelzés: Blog – 5+1 gondolat az adventi naptárról | Pilisianyu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s